Sustainability

Waarom de printsector het voordeel van duurzaamheid nodig heeft

Maatschappelijke betrokkenheid is een hot topic voor bedrijven over de hele linie. Dit is met name het geval voor de printsector. Uit een recent onderzoek van HP en C Space blijkt dat 85% van de printbedrijven die met Latex-grootformaatprinters werken duurzame producten en werkwijzen eisen.1

Bedrijven van elke omvang moeten snel reageren en zij moeten het vooral zien als niet alleen een maatschappelijk verantwoorde onderneming, maar ook als een economische kans. Zo kunnen printbedrijven de kosten verlagen, diensten stroomlijnen door middel van efficiëntere, circulaire processen en nieuwe opdrachten binnenhalen door duurzame diensten te leveren aan de meeste milieubewuste klanten.

Waarom de sector maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nastreven

Uit onderzoek lijkt naar voren te komen dat printbedrijven graag duurzamer willen worden. Een studie door Widthwise 2 toont aan dat in 2020 driekwart milieuaccreditaties had behaald en is 9% daar nog mee bezig. Daarnaast was bijna de helft van alle PSP's in ecologisch opzicht vooral gericht op het meten en reduceren van de carbon footprint en is 16% van plan hun afval te verminderen of te recyclen.


Ondertussen is er een dringende en groeiende behoefte om alternatieven te vinden voor materialen zoals pvc, waarvan de productie en verwijdering door het vrijkomen van schadelijke chemicaliën als gevaarlijk voor het milieu worden beschouwd. Samen met grote merken reageert de printsector, waarbij vele leveranciers meer milieuvriendelijke media ontwikkelen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid winstgevend maken voor uw printbedrijf

Hoewel de printsector aanzienlijke vooruitgang boekt op het gebied van duurzame werkwijzen, moet er nog steeds veel gebeuren als het gaat om maatschappelijke verantwoordelijkheid en economisch voordeel voor bedrijven. Er zijn echter vele manieren waarop zowel grote als kleine printbedrijven milieuvriendelijke werkwijzen financieel zinvol kunnen maken.


Een daarvan is het verminderen van het energieverbruik door gebruik te maken van efficiëntere printers. Of het gebruiken van printers die gerecyclede of recyclebare materialen en minder verpakkingen gebruiken, wat in de kosten wordt weerspiegeld. Het kan ook de moeite waard zijn om de interne energieopwekking te verbeteren door middel van zonneenergie. Of het gebruik van dashboardtools om statistieken nauwkeurig te meten om de efficiëntie te herkennen en aan te sturen en de ROI bij te houden, zodat het bedrijf beter geïnformeerde aankoopbeslissingen kan nemen.


Daarnaast kan het ontwikkelen van milieuvriendelijke printdiensten voor milieubewuste klanten een onderscheidende factor zijn ten opzichte van de concurrentie. Zo kunnen printfaciliteiten hun werkwijzen op het gebied van duurzaam bijvoorbeeld laten certificeren door accreditaties zoals het in de VS gevestigde Sustainable Green Printing Partnership (SGP).3

De bescherming van uw werknemers is belangrijker dan ooit

De veiligheid van werknemers is en moet een belangrijk aspect zijn van maatschappelijke verantwoordelijkheid en bedrijven moeten er alles aan doen om de risico's te verminderen. De meest voorkomende ongevallen in de printsector zijn te wijten aan handmatige handelingen (27%), uitglijden en struikelen (22%) en machines (22%).


PSP's moeten dus niet alleen hun printdiensten milieuvriendelijker maken, maar ook de veiligheid voor werknemers verbeteren door risico's te verminderen, training te geven en waar mogelijk handmatige handelingen te vermijden ten gunste van digitale en mechanische automatisering.


Als oplosmiddelen en UV de huid irriteren, wat huidaandoeningen kan veroorzaken, moeten bedrijven onderzoek doen naar minder schadelijke chemicaliën en inkt op waterbasis, die een fundamenteel gezondere printproductie bieden zonder daarvoor prestaties op te offeren.


Overheden hebben strikte richtlijnen opgesteld voor de printsector. Deze regelgeving is opgesteld om zowel de wettelijke rechten en belangen van drukkers als sociale en publieke belangen te dienen. Ook zorgen arbeidsorganisaties en -raden over de hele wereld ervoor dat de wetgeving die is aangenomen voor de veiligheid van werknemers niet over het hoofd wordt gezien.


En door werknemers te beschermen en een beschermende en gezonde omgeving te ontwikkelen, vergroten PSP's de veiligheid, tevredenheid en het behoud van personeel, wat het bedrijf als geheel uiteindelijk ten goede zal komen.

Printbedrijven staan onder druk om te veranderen. Maar ze hebben de afgelopen jaren bewezen veerkrachtig te zijn: ze kunnen zich aanpassen aan de markt, digitaal transformeren en duurzame werkwijzen aannemen. De komende jaren zijn van cruciaal belang om het goede werk dat al is gedaan voort te zetten om een mooie toekomst te creëren die verankerd is in ecologische, maatschappelijke en economische duurzaamheid.

De uitdaging aangaan om te veranderen

Boek een demo

Hoewel we niet persoonlijk kunnen vergaderen, kunt u ook een live productdemo bijwonen of deelnemen aan een live presentatie van onze experts.


Klik op de bijbehorende knop hieronder om deze te plannen.

Virtual Booth
Switch to another region