HP Latex

9 essentiële tips voor carwrapping

Diversifiëren naar carwrapping kan een lucratieve beslissing zijn voor groeiende printbedrijven, waar u zich ook bevindt in uw traject naar grootformaat. Recente ontwikkelingen in printtechnologie hebben carwrapping eenvoudiger dan ooit gemaakt. Met de beschikbaarheid van duurzame inkt op waterbasis, intelligente media en nauwkeurigere grootformaatprinters was er nooit een beter moment om in te stappen.

Marktgroei

Carwrapping kent een bijzonder sterke groei. De markt voor folies voor carwrapping zal tussen 2021 en 2028 naar verwachting met 22,4% groeien.1 Breder gezien blijft de sector voor signage ook veerkrachtig, omdat het een kosteneffectieve oplossing is voor bijna elke bedrijfssector.


Dit is allemaal te danken aan een grotere groei in de online- en bezorgsector: E-commerce zal in 2022 naar verwachting met 16% groeien.2 Dat betekent meer vraag naar merkvoertuigen op de weg.


Omdat 69% van de klanten meer vertrouwen heeft in buitenhuisreclame dan digitale reclame,3 is het tijd om te profiteren van deze nieuwe kansen – en resultaten te krijgen.


Om u op de hoogte te brengen van de basics, waaronder materialen, technologieën en praktische toepassingen, hebben we enkele nuttige tips en trucs voor u verzameld in onze korte, handige gids.

Tip 1: Kies de juiste media voor de taak

In dit gedeelte zullen wij ons richten op folie voor carwrapping, omdat dat een duurzame oplossing is voor carwrapping, maar deze principes gelden voor alle soorten media.


Gegoten vinyl is waarschijnlijk uw eerste substraat voor carwrapping: u kunt ze gemakkelijk schetsen, uitrekken en snijden, maar deze flexibiliteit brengt hoge kosten met zich mee. Als u op vlakkere signageoppervlakken wilt printen en geld wilt besparen, is gekalanderd vinyl de beste keuze.

Met zoveel mogelijkheden hebt u een veelzijdige printoplossing nodig die dat kan bijbenen. HP Latex is volledig compatibel met substraten van toonaangevende merken zoals 3M en Avery Dennison. Bij HP vindt u een oplossing die past bij uw toepassingsbehoeften en uw huidige apparatuur. Deze kunt u allemaal vinden op HP Media Solutions Locator, waar u toegang hebt tot de perfecte media voor uw printer of toepassing.


Vergeet de garanties niet voor uw gemoedsrust. HP Latex-printers komen in aanmerking voor zes jaar 3M MCS- en Avery ICS-garanties4 voor voertuigreclame, zodat u met een gerust hart kunt printen.

Tip 2: Meten en nog eens meten

Een goede tip voor succesvolle borden of carwrapping is dat u beschikt over de afmetingen, afbeeldingen en bijzonderheden van het oppervlak, item, gebouw of voertuig waarvoor u ontwerpt.
Voor voertuigen, vooral voor volledige wraps, hebt u de nieuwste voertuigsjablonen nodig. Deze kunt u online vinden. Zo kunt ervoor zorgen dat uw ontwerp goed past, niet vervormt of de afbeelding niet doorsnijdt.

Tip 3: Ontworpen met de eindinstallatie in gedachten

Minder is soms meer. Het menselijk oog kan zeven items tegelijk waarnemen, dus is het bij het ontwerp belangrijk om niet te veel informatie op te nemen.5 Zo kunnen kleuren en lettertypes u ook helpen om uw boodschap over te brengen, maar gebruik er niet te veel van.

Voor signage zijn perspectief en afstand cruciaal. Kies de grootte van uw lettertype zorgvuldig om de zichtbaarheid te optimaliseren op basis van de leesafstand. Als vuistregel geldt dat u voor elke 3 meter kijkafstand van uw bord de letterhoogte met 2,5 centimeter moet verhogen.6 Met HP Latex kunt u scherpe afbeeldingen en tekst afdrukken voor een betere leesbaarheid. Met een resolutie tot 1200 dpi7 kunt u heldere tekst afdrukken tot een lettergrootte van 4 punten.

Tip 4: Kies witte inkt – voor prints die opvallen!

Als u met witte inkt afdrukt, kunt u uw brutomarges tot 30% verhogen door diepte en levendigheid toe te voegen aan uw afbeeldingen, vooral op transparante en gekleurde substraten.8 Het kan ook eerder uitdagende (of zelfs onmogelijke) projecten gemakkelijker maken, zodat u tijd bespaart op extra processen en materialen.

Witte HP Latex-inkt biedt u alle voordelen van wit zonder de complexiteit. HP Latex-printers met witte inkt, zoals de HP Latex 700 W-, 800 W- of HP Latex R-serie, beschikken over automatische recirculatie om verstopping te voorkomen. Daarnaast zijn ze gebouwd met een offline rotatiekamer voor de opslag van witte printkoppen om verspilling tussen taken met witte inkt tot een minimum te beperken.

Tip 5: Selecteer het juiste printprofiel

Stel dat u het ontwerp klaar hebt en het ideale materiaal voor de taak hebt gekozen. Dan is het belangrijk om een scherpe afbeelding van hoge kwaliteit te leveren voor uw bord of carwrapping.
HP biedt een breed scala aan geteste, goedgekeurde en gecertificeerde ICC-afdrukprofielen voor HP Latex-printers. Met deze profielen krijgt uw machine specifieke instructies over hoeveel inkt moet worden aangebracht voor een optimaal resultaat. Op deze manier zijn afbeeldingen niet onderhevig aan kleurverschuivingen, oververzadiging, onvoldoende inktdekking, omkrullen van de randen of problemen met drogen.

Veel printshops volgen deze belangrijke stap niet en gebruiken één algemeen profiel voor alle media, wat resulteert in afbeeldingen die er dof of niet helemaal goed uitzien. Als u zorgt dat u het juiste printprofiel kiest, krijgt u dus zeker meer kwaliteit.

Omdat u uw prints voor carwrapping zeer waarschijnlijk zult lamineren, moet u niet vergeten de overcoat uit te schakelen wanneer u uw profiel selecteert.

Vergeet niet dat de nieuwste generatie HP Latex u een 10% hoger kleurbereik biedt, zodat u levendige en nauwkeurige kleuren krijgt op elk substraat.9

Tip 6: Stap over op lamineren

Omdat uw vinyl of film aan de elementen wordt blootgesteld, moet u er een kiezen die geschikt is voor laminering om te voorkomen dat krassen of water het van het oppervlak losmaken.

Tip 7: Elimineer de noodzaak om te ontgassen

Als u kiest voor HP Latex-technologie, hoeft u uw vinylprints niet meer te ontgassen voordat u ze installeert. HP Latex-prints komen droog uit de printer, klaar om direct vanuit de printlade gelamineerd of geïnstalleerd te worden.
Hiermee vervalt een hele stap in uw workflow voor printen op vinyl, zodat u tijd bespaart en uw middelen vrijkomen voor andere taken. Een mooie manier om uw productiviteit te verhogen en uw resultaten te verbeteren.

Tip 8: Start uw installatie brandschoon

Het meest tijdrovende deel van de meeste installaties voor signage of carwrapping is de voorbereidingsfase.


Voor nieuwe signage-installaties kan dit bestaan uit het verwijderen van oude afbeeldingen en lijm, en vervolgens wassen met water en reinigingsmiddel om een vetvrij en droog oppervlak te garanderen.


Bij de voorbereiding van carwrapping is het essentieel om elke centimeter van het oppervlak te reinigen, ook onder de randen en scheuren, om ervoor te zorgen dat ze 100% vrij zijn van vuil. U moet een geschikte oplossing gebruiken om alle was te verwijderen, waarna u het voertuig afveegt met alcohol om resten te verwijderen. Het voertuig moet de dag ervoor helemaal worden gereinigd, zodat het volledig droog is voor de installatie.


Het is begrijpelijk dat dit vaak het minst favoriete deel van carwrapping is en soms wordt verwaarloosd, maar dat gaat dan ten koste van de duurzaamheid van de wrap op lange termijn, omdat zelfs het kleinste vuiltje dat achterblijft ertoe kan leiden dat de lijm van het vinyl het begeeft.
Om dus zeker te zijn van succes, moet u ervoor zorgen dat uw voertuig altijd brandschoon is.

Tip 9: Breng afbeeldingen eenvoudig aan

Het aanbrengen van carwrapping vereist ongetwijfeld vaardigheid en oefening. Maar de echte sleutel tot succes is verwarmen achteraf.
Na installatie van de wrap moet u een warmtepistool op 85-95 graden Celsius aanbrengen op het vinyl, vooral op plekken met diepe uitsparingen of contouren. Op deze manier behoudt het vinyl zijn geheugen en wordt voorkomen dat het ‘eruit springt’.

Houd de auto tot de volgende dag binnen als u wraps aanbrengt bij koud weer. Zo kunnen het voertuig en vinyl geleidelijk afkoelen en wordt het risico op loskomen tot een minimum beperkt.
Met de HP Latex 700- en 800-printers kunt u een 30% betere hechting bereiken op laminaat,10 waardoor het eenvoudiger dan ooit is om gladde, langdurige pasvormen te krijgen. Sterker nog, HP Latex-inkt is zeer flexibel. Ontdek inktverlengingen tot 30% zonder kwaliteitsverlies.11

Waar wacht u nog op?

Signage en carwrapping bieden zonder twijfel een scala aan interessante mogelijkheden die ondernemende printbedrijven kunnen verkennen. U moet van tevoren zeker de kneepjes van het vak leren, maar als u die eenmaal onder de knie hebt, kunt u diverse diensten aanbieden, zodat uw klanten nooit meer ergens anders heen hoeven.
Vergeet niet dat u er niet alleen voor staat. Printerfabrikanten en medialeveranciers staan altijd klaar om u te helpen. U kunt online handleidingen en video's vinden die u helpen als u vragen hebt.

1 Grand View Research, Automotive Wrap Films Market Size Report 2021-2028, https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/automotive-wrap-film-market
2 Insider Intelligence, Ecommerce Industry Statistics, https://www.insiderintelligence.com/insights/ecommerce-industry-statistics/
3 Statista, 2016 https://www.statista.com/topics/5771/out-of-home-advertising-uk/#topicHeader__wrapper
4 Garantiedekking verschilt per regio, zie graphics.averydennison.com en 3Mgraphics.com voor informatie over wat in uw land wordt aangeboden. Mogelijk zijn bepaalde garantiebeperkingen van toepassing.
5 Simply Psychology, Short-Term Memory: Facts, Types, Duration, and Capacity, https://www.simplypsychology.org/short-term-memory.html
6 Signs.com, Signage 101 – Letter Height Visibility, https://www.signs.com/blog/signage-101-letter-heightvisibility/
7 HP Latex 800-printresolutie: tot 1200 dpi. Zie het specificatieblad voor meer informatie: https://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=c06990640
8 Op basis van een door Keypoint Intelligence uitgevoerd onderzoek uit juli 2020, in opdracht van HP, naar 100 printserviceproviders in de VS, Europa en India
9 Op HP Latex 700- en 800-printers, vergeleken met dezelfde inktdichtheid in HP Latex 365/5x0-printers. HP Latex 700-/800-printers bieden een lagere kleurafstand tot sommige Pantone* (gemiddelde visuele kleurafstand 1,99 dE vs 3,34 dE): blauw (Pantone 289C): 1,3 dE vs 3 dE, rood (Pantone 201C): 0,49 dE vs 3,8 dE, oranje (Pantone 153C): 1,6 dE vs 3 dE. * Gemeten Xrite i1Pro 2, dE berekend op basis van de CIEDE2000-norm L500 (10p: 151 ft²/u 110% verzadiging) vs L700/800 (8p: 183-215 ft²/u 120% verzadiging)
10 Vergeleken met printers uit de HP Latex 365/5x0-serie.
11 HP Latex 365/5x0- en 700-/800-printerinkt vertoont vergelijkbare prestaties met de inktflexibiliteit. Wij kunnen inktverlengingen tot 30% ondersteunen (2dE-criteria). In het geval van HP Latex 700-/800-printers heeft witte inkt een vergelijkbare flexibiliteit als de andere kleuren.

Boek een demo

Hoewel we niet persoonlijk kunnen vergaderen, kunt u ook een live productdemo bijwonen of deelnemen aan een live presentatie van onze experts.


Klik op de bijbehorende knop hieronder om deze te plannen.

Virtual Booth
Switch to another region